Plastová moře - aneb zdravá ryba z oceánu

23.04.2015 08:44

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hutná změť plastů a dalšího odpadu vytvořila v oceánu obrovitou plovoucí skládku. Rozkládá se ve zdánlivě tiché části Tichého oceánu a zabírá přinejmenším 700 tisíc čtverečních kilometrů – asi tolik, co střední Evropa. Na rozdíl od ní se však „kontinent z odpadků“ stále rozrůstá. Nejde však o dílo přírody, ale o důsledek lidské lhostejnosti.

Sto miliónů tun plastového odpadu už znečišťuje světová moře, uvádí Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Německé úřady podle deníku Die Welt tvrdí, že v oceánech je toho na 140 miliónů tun. Každý rok přibývá dalších aspoň 6,4 miliónu.

Kvůli tomu narůstá uprostřed Pacifiku zmíněný „kontinent“, který je stejně nebezpečný jako to, čím je tvořen. Pouze náhodné návštěvy do míst velké pacifické odpadové skvrny, jak se ostudnému civilizačnímu produktu říká od konce 90. let, ukazují, že kolem projíždějící lodi se nerozprostírá volné moře, nýbrž hustá kaše z plastových úlomků a odpadních chuchvalců všeho druhu.

Tak to zažil francouzský výzkumník Patrick Deixonne, který na velkou skvrnu narazil před čtyřmi lety. „Náhle jsem spatřil ten plastový odpad všude kolem a ptal se, kam se to všechno žene,“ řekl předtím, než letos v květnu vyrazil zUSA na další expedici.

Je otázkou, kolik toho skutečně viděl. Plastová kaše se totiž hlavně skládá z mikročástic, které zamořují vodu do hloubky až 30 metrů.

Velice zajímavý film. Možnost shlédnout zde.